E-ISSN 2587-0610
Laparoscopic Endoscopic Surgical Science (LESS) - Laparosc Endosc Surg Sci : 16 (4)
Volume: 16  Issue: 4 - 2009
CASE REPORT
1.Successful management of two different pathologies caused acute abdomen in pregnancy: Case presentation
Samet Topuz, Ahmet Cem Iyibozkurt, Umut Barbaros, Oğuzhan Kuru, Ibrahim Kalelioğlu, Sinan Berkman
Pages 221 - 225
Gebelikte akut batına yol açmış iki bağımsız patolojinin laparoskopi ile başarıyla yönetildiği bir olgu sunuyoruz. 24 yaşında, G1P0A0, tıbbi özgeçmişinde özellik olmayan 13 haftalık gebe kliniğimize bir gündür devam eden sağ alt kadran ağrısı yakınması ile başvurdu. Fizik muayenede batın sağ alt kadranda palpasyonla hassasiyet ve rebound bulgusu dışında özellik saptanmadı. Transvaginal USG ve manyetik rezonans inceleme ile 13 haftalık gebelik, torsiyone paraovaryan kitle ve apendisit tanısı kondu. Laparoskopik eksplorasyonda sağ over üst komşuluğunda 4-5 cmlik torsiyone soliter yapı izlendi. Apendiks dilate görünümdeydi. Paraovarian kitle ekstirpe edildi, appendektomi yapıldı. Patoloji sonucu appendisit ve torsiyone tekoma olarak geldi. Gebelikte akut batına yol açan patolojilerin yönetilmesinde belirli koşullara uyulursa laparoskopi iyi bir yöntemdir.
The diagnosis and management of acute abdomen in pregnancy is a challenging situation for an obstetrician. We present a case of 13 weeks of pregnant woman, managed with laparoscopy with symptoms of acute abdomen caused by both acute appendicitis and torsioned ovarian thecoma simultenously. A 24-years old G1P0A0 woman who had 13 weeks of pregnancy was admitted with symptoms of right lower quadrant pain. She had signs and physical findings consistent with acute abdomen. Transvaginal USG and pelvic MRI revealed singleton 13 weeks pregnancy, torsioned paraovarian mass and acute appendicitis. A dilated appendix and a right torsioned solid paraovarian mass were found during laparoscopic exploration. The torsioned paraovarian mass was extirpated and appendectomy was performed. Pathologic examination resulted with appendicitis and torsioned thecoma. Laparoscopy is a suitable procedure for managing pregnant patients with acute abdomen, in case of obeying certain rules.

CASE SERIES
2.Laparoscopic restaging in endometrial cancer
Ahmet Barış Güzel, Mehmet Ali Vardar, Selim Büyükkurt, Ümran Küçükgöz Güleç, Ibrahim Ferhat Ürünsak
Pages 226 - 229
Endometrium kanseri tanısı bazı olgularda benign lezyonlar için gerçeklefltirilen basit histerektomi sonrası spesimenin incelenmesi ile konulmaktadır. Bu olgulardan derin myometrial invazyonu olanlar ve grade III olanlarda laparoskopik pelvik ve paraaortik lenfadenektomi evrelemede kullanılabilir yöntemlerdendir. Kliniğimizde 9 endometrial kanser olgusunda laparoskopik tekrar evreleme gerçekleştirildi. Ortalama vücut kitle indeksi 30.2±8.4, ortalama operasyon süresi 232.2±46.2 dakika, çıkarılan lenf nodu sayısı 38.6±16.0 olarak saptandı. Operasyonun ilk kısmında vagen kafına ve pelvic yan duvara olan kolon ve ileal loop yapışıklıkları açıldı ve ikinci kısımda pelvic ve üçüncü kısımda ise paraaortik lenf adenektomi gerçekleştirildi.
In some cases, diagnosis of endometrial carcinoma may be revealed after simple hysterectomy performed for benign reasons. Laparoscopic pelvic and paraaortic lymphadenectomy may be performed as a restaging procedure in these cases with deep myometrial
invasion(stage 1B) or grade 3 tumor. We have performed laparoscopic restaging in 9 cases of endometrial carcinoma. The mean BMI was 30.2±8.4, mean operation time was 232.2±46.2 minutes, mean number of retrieved lymph nodes was 38.6±16.0 in our cases. First part of the operation is adhesiolysis of the colon and ileal loops from the vaginal cuff and pelvic side walls. The second part is pelvic lymphadenectomy and the third part is paraaortic lymphadenectomy.

RESEARCH ARTICLE
3.Laparoscopic management of benign cystic adnexal masses
Ismet Gün, Ali Babacan
Pages 230 - 236
GİRİŞ ve AMAÇ: 2007-2009 yılları arasında malignite flüphesi olmayan kistik adneksiyal tümörlerin laparoskopik tedavilerini analiz etmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Laparoskopik cerrahi işlemlerin retrospektif değerlendirmesi. Kistik adneksiyal kitlesi olan 92 hasta. Operatif laparoskopi ile overian kist çıkartımı veya adnektomi/overiektomiye maruz kalan 92 hasta.
BULGULAR: Laparoskopik tedavi adneksiyal kitlesi olan hastaların %92.3’ünde mümkün olmuştur. Tüm kistler benigndi. Endometrial kist, ektopik gebelik ve basit seröz kist en yaygın hastalıklardır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Dikkatli bir değerlendirmeden sonra adneksiyel kitleli çoğu vaka laparoskopik olarak yönetilebilir. Eğitim ve doğru dikkatli teknik komplikasyonları azaltır.
INTRODUCTION: To analyse laparoscopic treatments of cystic adnexal tumours which were not suspected to be malignant in the period of 2007–2009.
METHODS: Retrospective evaluation of laparoscopic surgical procedures. 92 patients with cystic adnexal masses. 92 patients underwent adnectomy/ovariectomy or ovarian cyst enucleation by operative laparoscopy.
RESULTS: Laparoscopic treatment was possible in 92.3% of patients with adnexal masses. All the cysts were benign. Endometriotic cyst, ectopic pregnancy and simple serous cyst were the most common disorders.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Most cases of adnexal mass after a careful evaluation can be managed laparoscopically. Proper attention to techniques and training reduces complications.

CASE REPORT
4.Swyer syndrome and its laparoscopic management
Selim Büyükkurt, Yıldırım Beyazıt, Şeyda Erdoğan, Ümran Küçükgöz Güleç, Mehmet Ali Vardar, Derya Gümürdülü, Fatma Tuncay Özgünen
Pages 237 - 241
Swyer sendromu ya da saf gonad disgenezisi karyotipin 46, XY; fenotipinse dişi yönünde geliştiği bir durumdur. Hastaların ana yakınması çoğu kez birincil amenoredir. Östrojen eksikliğine bağlı olarak ikincil cinsiyet özellikleri de çoğu kez yoktur. Disgenetik gonadlardan germ hücreli tümör gelişme riski yaşla birlikte arttığından, bu hastalarda erken tanıyı takiben zaman yitirmeden gonadektomi yapılmalıdır. İleri evre hastalık ya da iri bir tümör gibi nedenlerin dışında tercih edilecek cerrahi yöntem laparoskopidir. Swyer sendromu olan, 16 yaşındaki bir hastaya laparoskopik gonadektomi yapılmıştır. Patolojik incelemede bir gonadda sadece gonadoblastom, diğer gonaddaysa gonadoblastomla birlikte disgerminom bulunmuştur. Gonada sınırlı hastalığı olduğundan
takip kararı verilen hastanın dokuz aylık takibi sorunsuz geçmiştir.
Swyer syndrome or pure gonadal dysgenesis is a state in which the karyotype is 46, XY and the phenotype is female. The main complaint of the patients is usually primary amenorrhea. Secondary sex characteristics are usually absent due to lack of estrogen. The risk of malignant transformation from the dysgenetic gonads is increasing with age and the gonadectomy should be performed promptly after the early diagnosis. In the absence of disseminated disease or huge tumor the preferred surgical technique is the laparoscopic removal. A laparoscopic gonadectomy was performed to a 16 years old patient with Swyer syndrome. On pathological examination it was found gonadoblastom in one gonad and gonadoblastom with dysgerminoma in the other. As the disease is restricted in the gonad it was decided to follow her without any adjuvant therapy and she is disease free since nine months.

5.Laparoscopic restaging in two ovarian cancer patients operated suboptimally
Samet Topuz, Ahmet Cem Iyibozkurt, Selen Gürsoy, Oğuzhan Kuru, Serhat Şen, Sinan Berkman
Pages 242 - 245
Supotimal opere edilen iki over kanseri olgusunun laparoskopik tekrar evrelemesini sunuyoruz. 45 yaşında G2P2 hasta başka bir hastanede 10 santimlik adneksiyel kitlenin neden olduğu akut batın tablosu ile acil olarak opere edilmiş. Sol overden kaynaklanan 10 santimlik rüptüre over tümörü görünümü olması üzerine TAH, BSO, omentektomi, appendektomi ve periton biyopsileri alınmış. Patolojik inceleme sonucu mikst epitelial, grade 2 evre IC over tümörü olarak gelmiş. Kliniğimizde laparoskopik olarak tekrar opere edilen hastaya lenfadenektomi yapıldı. 35 yaşında G3P2A1 hasta özel bir hastanede kistektomi operasyonu olmuş. Patoloji sonucu müsinöz over kanseri gelen hasta kliniğimizde laparoskopik olarak tekrar evrelendi. Patoloji sonucu evre IA müsinöz over kanseri olarak rapor edildi.
Eksik evrelenmiş over kanserli hastalarda laparoskopi tekrar evreleme açısından iyi bir alternatiftir.
We present two laparoscopically restaged incompletely operated ovarian cancer cases. 45-y old G2P2 woman was operated at a different center with the diagnosis of acute abdomen due to adnexal mass. Total abdominal hysterectomy, bilateral salpingooophorectomy,
appendectomy, peritoneal biopysies were performed. Pathological diagnosis was stage IC grade 2 mixed type epithelial ovarian cancer. The patient was restaged with laparoscopy in out unite. 35-y-old G3P2A1woman was operated (cystectomy) at an outer center with
ovarian tumor. The pathological diagnosis was stage IA grade 1 mucinous ovarian cancer. She was restaged with laparoscopy in out unite Laparoscopy restaging is a good alternative for incompletely operated ovarian cancer cases.

LookUs & Online Makale